Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, jabłkami i śliwkami

Wzbogacona wersja przepisu Kapusta kiszona zasmażana z suszonymi śliwkami. Idealna do kotletów schabowych, choć nie tylko.

Składniki

500 g kiszonej kapusty
ok.150 g boczku (surowy wędzony lub parzony)
5-6 suszonych śliwek
2 jabłka
1 cebula
1 łyżka oleju
majeranek
do smaku cukier, pieprz i sól

Wykonanie

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, a następnie pokroić na drobniej.
Boczek pokroić w grubszą kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
Suszone śliwki pokroić w ćwiartki, zaś obrane jabłka w ósemki.

Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim boczek, aż będzie rumiany, po czym dodać cebulę i smażyć razem do jej zeszklenia.
Następnie dodać posiekaną kapustę, podlać ok. 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na małym gazie do miękkości (ok.30-40 min.).
Gdy kapusta zmięknie, dodać do niej śliwki oraz jabłka, ewentualnie dodać jeszcze odrobinę wody.
Dusić, aż jabłka całkowicie się rozpadną.Pod koniec doprawić majerankiem, a do smaku także solą, pieprzem i cukrem.

Kapusta smakuje też bardzo dobrze, gdy przyrządzimy ją tylko z dodatkiem samych jabłek.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*