Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo-serowym

Takie lekkie danko, do którego wykorzystałam zalegające resztki pomidorów suszonych oraz końcówkę boczku, kiełbasy wiejskiej i sera. Efekt – mnie smakowało bardzo.

Składniki

pół paczki makaronu – ok.200 g (świderki,  rurki)
200 g boczku wędzonego i cienkiej kiełbasy /łącznie/
2-3 ząbki czosnku
200 ml bulionu lub wody
200 ml słodkiej śmietanki /18% lub 30%/
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej /u mnie z dodatkiem oliwek/
ok.50 g sera pleśniowego
pieprz,  szczypta chilli, ewentualnie sól
opcjonalnie – natka pietruszki

Wykonanie

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę /średnią/ i przesmażyć na patelni do zrumienienia, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilką podsmażyć. Zawartość patelni zalać bulionem i zagotować.

W miseczce wymieszać śmietankę z kurkumą oraz ziołami. Sos śmietanowy wlać do boczku na patelni, wymieszać i całość zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i chilli.

Na koniec dodać do sosu pokrojone suszone pomidory oraz ser pleśniowy. Wymieszać i zagotować.

Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić /nie przelewać wodą/, wymieszać z sosem i od razu podawać.
Każdą porcję posypać już na talerzu posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*