Filet z kurczaka w sosie porowym

Inspiracją do wykonania tego dania stała się konieczność zużycia pora, który już trochę oczekiwał na wykorzystanie w kuchni. Okazało się, że filet w takiej wersji jest bardzo dobrą alternatywą dla przygotowania lekkiego obiadu. W dodatku można go podać z ziemniakami, ulubioną kaszą czy ryżem, a nawet z makaronem. U mnie z … pampuchem na parze.

Składniki

2 pojedyncze filety z kurczaka /u mnie większe/
1 duży por – jasna część
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
mąka do oprószenia mięsa
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
masło + olej do smażenia

Wykonanie

Filety pokroić na małe fileciki, delikatnie rozbić przez folię.
Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą. Odstawić na 60-90 min..
Po tym czasie fileciki oprószyć delikatnie mąką i usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju z masłem.
Usmażone odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni zeszklić teraz lekko posolony por, pokrojony w grubsze półtalarki, po czym wlać na patelnię śmietanę i wodę, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut.
Gdy sos już zacznie gęstnieć włożyć do sosu usmażone fileciki, doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i całość chwilę jeszcze pogotować pod przykryciem.

  1. Jak zwykle, gdy nie ma pomysłu na obiad, to siup do Almanki po poradę 😉 Filet dziś zrobiony ale z indyka, sos super pyszny. Wyszło bardzo bardzo dobrze. Polecam gorąco również innym 🙂🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*