Ciasto z dżemem – ekspresowe

Kiedy minie nawałnica wszelakich wypieków świątecznych i wszystkie frykasy są wyjedzone do ostatniego okruszka, przychodzi często ochota na coś słodkiego do kawy, ale prostego, bez wielkiego nakładu pracy… no coś takiego, żeby było, żeby zrobić, ale się nie narobić.
I to ciasto jest właśnie takie. Proste, szybkie, ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką, a mimo to pyszne, wilgotne, no takie z kategorii „jadą goście” i musi być coś na już do poczęstunku.

forma u mnie 20×32 cm /z wyjmowanym dnem/

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru /dałam niepełną/
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 słoik dżemu (ok 250 ml)
2 jajka

Wykonanie

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, kakao i sodą, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 st.C /II poziom grzanie góra-dół/ i pieczemy ok 40-50 min./próba patyczkowa/. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i… można częstować gości.

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*