Cukinia faszerowana szynką z porem i serem feta

Jeszcze mam cukinię ze swojego ogrodu… jeszcze, dopóki nie ma dużych mrozów i może leżakować na balkonie /oczywiście trochę zabezpieczona przed przymrozkami czyli nieco opatulona/. Chciałam ją jednak przygotować bez tradycyjnego nadzienia czyli mięsa mielonego i ryżu czy różnych kasz. No i zrobiłam zupełnie inny farsz i muszę przyznać, że danie wyszło smaczne, lekkie, a co ważne chyba mniej kaloryczne.

Składniki /na 3 porcje/

3 połówki średniej wielkości cukinii /przekrojonej wzdłuż/
200 szynki konserwowej
kawałek białej części pora – ok. 15-20 cm
1 łyżka masła/oleju
1/2 kostki sera feta /125 g/
puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz, czosnek granulowany
100-125 g sera żółtego /do starcia na wierzch/

Wykonanie

Młodej cukinii nie obierać, jedynie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek i obgotować ok. 5 min. w osolonym wrzątku. Osuszyć. Jeśli skórka jest twarda /trudno przebić paznokciem/, należy obrać.

Na patelni rozgrzać masło/olej i zeszklić pokrojony w półkrążki por. Dodać szynkę pokrojoną w paski – przesmażyć. Dodać pomidory z puszki oraz środki z wydrążonej cukinii pokrojone w kostkę – smażyć do odparowania płynu.

Grzanie już wyłączyć. Do przygotowanego farszu dodać teraz ser feta pokrojony w kostkę, doprawić czosnkiem, pieprzem i solą.

Napełnić farszem połówki cukinii, na wierzch zetrzeć ser żółty i zapiec przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C /na ostatnie 5 min. można włączyć termoobieg/.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*