Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

Jeśli nie mamy ochoty na cukinię faszerowaną mięsem, możemy przygotować farsz z pieczarkami. Też smakuje wspaniale, pod warunkiem, że farsz jest dobrze dosmaczony.
Ja sobie dziś zrobiłam przyjemność w formie tej cukinii… wg mnie smaczniejsza, niż ta z mięsem.
cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

Składniki

3 średnie młode cukinie

farsz
2 woreczki ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek
1 kostka serka topionego /100 g/
trochę świeżego lubczyku, natki z pietruszki i rozmarynu

ser żółty
farsz ryżowo-pieczarkowy

Wykonanie

Cukinie obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek, krótko obgotować i osuszyć.
Ryż ugotować.
Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzany olej, dodać drobno pokrojony, wydrążony uprzednio środek cukinii, dusić razem do całkowitego odparowania płynu, dodając sól, pieprz i ziarenka smaku.
Teraz dodać rozdrobniony serek topiony, rozgnieciony czosnek oraz pokrojone drobno zielone dodatki, wymieszać i po chwili dodać ryż. Dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Napełnić farszem łódeczki cukinii.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć cukinie i zapiekać około 30 min. w temperaturze 170-180 st.C.
Po tym czasie na cukinię zetrzeć ser żółty i jeszcze chwilę zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*