Chlebek czosnkowo-ziołowy nie wymagający krojenia

Zawsze, no może nie zawsze… często, kiedy kupujemy chleb,  przy okazji kupowaliśmy też jakieś pieczywo czosnkowe. Uwielbiamy je. Na blogu są już Bułeczki czosnkowe i przepyszne Bułeczki serowo-czosnkowe do odrywania. Dziś przyszedł czas na chleb z czosnkową nutą.
Sposób składania był już prezentowany w przepisie Drożdżówka, której się nie kroi, choć tu zastosuję nieco inną technikę składania /ale podobną/.

keksówka 10×40 cm lub 2 mniejsze

Składniki

550 g mąki pszennej
40 g drożdży lub 1 torebka suchych drożdży /8 g/ 25 g świeże
1,5 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek

czosnkowo-ziołowa oliwa

70 ml oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej bazylii lub koperku
1 pęczek świeżej natki pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich lub oregano
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli


Wykonanie

Z drożdży, cukru, pół szklanki ciepłej wody i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia /na 10-15 min./.
Czynność tą pominąć, kiedy będziemy używać suchych drożdży – wtedy wszystkie składniki od razu dawać do miski.

Do większej miski miksera wsypać pozostałą mąkę i sól, dodać wyrośnięte drożdże, szklankę ciepłej wody i wyrabiać ciasto, dodając pod koniec oliwę /wyrabiać przy użyciu tzw. haków/.
Wyrobione ciasto potrzepać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok. 30 min./.

W tym czasie przygotować oliwę czosnkowo-ziołową.
Do miseczki wlać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane zioła oraz przyprawy, wymieszać i odstawić na bok /można potraktować blenderem/..

Wyrośnięte już ciasto zagnieść jeszcze krótko, po czym podzielić go na 3 części.
Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować przygotowaną oliwą, po czym pociąć jeszcze każdy na 3 pasy/prostokąty o szerokości mniej więcej foremki i zwinąć je w harmonijkę..
Teraz takie harmonijki układać w formie wysmarowanej olejem /jedna harmonijka ciasta przy drugiej.  Foremkę przykryć i odstawić jeszcze na ok. 20-25 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C przez około 30 minut /II poziom grzanie góra-dół/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*