Tort czekoladowy z truskawkami

Są urodziny, jest tort, a że sezon truskawkowy, to i tort musi być z ich udziałem.
  

Składniki /forma śr. 24-25 cm/

Biszkopt

6 jajek /raczej średniej wielkości/
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki kakao /ciemne, gorzkie/
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli

Krem budyniowo-serkowo-śmietankowy

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru /na pół litra mleka/
250 ml mleka 3,2%
3 łyżki cukru
250 g serka mascarpone /schłodzony/
250 ml śmietany 30-36%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Polewa czekoladowa

60 g słodkiej śmietany 30-36%
60 g czekolady gorzkiej
15 g masła

Dodatkowo

650-700 g truskawek
2/3 szklanki herbaty z cytryną i 1 łyżką alkoholu – do nasączenia


Wykonanie

Biszkopt
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając, na koniec dodać ocet. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po 1 żółtku i ubijać na puch.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek i kakao wymieszać i przesiać, po czym dodać w trzech rzutach do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-40 minut /II poziom grzanie góra-dół/. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, spuścić na blat z wysokości ok. 30 cm i przestudzić. Dopiero teraz okroić nożem dookoła tortownicy, wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć na kratkę.
Najlepiej upiec go 1-2 dni wcześniej i dopiero wtedy przekroić.

Krem budyniowo-serkowo-śmietankowy
Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 250 ml mleka, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, schłodzić w lodówce.

W misie miksera umieścić i krótko ubić zimny serek mascarpone, po czym nie przerywając ubijania dodać w 3-4 rzutach zimny budyń. Ubijać do momentu powstania gładkiego kremu.

W osobnej misce ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodać do masy budyniowo-serowej i delikatnie wymieszać.

Kilka truskawek odłożyć ewentualnie do dekoracji, resztę podzielić na 2 części, przy czym jedną część rozdrobnić widelcem, drugą zaś pokroić na plasterki, na koniec wymieszać obydwie części truskawek.

Składanie tortu – na paterze układać kolejno:
– pierwszy blat biszkoptu, połowa truskawek, 1/3 kremu
– drugi blat biszkoptu, druga połowa truskawek, 1/3 kremu
– trzeci blat biszkoptu, reszta kremu na wierzch, boki smarując oszczędnie /mgiełka/
Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce /nawet przez całą noc/.

Polewa czekoladowa
Czekoladę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać śmietaną i podgrzewać na małym gazie ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.
Grzanie już wyłączyć, a do czekolady dodać masło i szybko mieszać, aż do jego rozpuszczenia.
Ostudzoną polewę, lekko już gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów, aby spływała, a następnie na wierzchu tortu i szybko ją rozsmarować.
Od razu ułożyć dekorację np. truskawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*