Babka kisielowa

Przepis wyszperałam w moim bardzo starym zeszycie z przepisami, i o ile pamięć mnie nie zawodzi, spisałam go kiedyś od siostry.
Babka szybka do wykonania. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją przez dodanie czekoladowych „kropelek”, jednak opadły mi na dno i nie są widoczne. Myślę, że na przyszłość nie należy ich mieszać z ciastem, a posypać po wierzchu i lekko wcisnąć.
babka kisielowa

Składniki

6 jajek
1 szklanka cukru
3 kisiele cytrynowe* /lub 2 duże, lub 2 małe i 2 łyżki mąki ziemniaczanej/
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
czekoladowe kropelki /opcjonalnie/
babka kisielowa

Wykonanie

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i po 1 żółtku, następnie kisiele, mąkę z proszkiem, a na końcu  olej. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia /u mnie dł. 35 cm/. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C przez ok. 45-50 min. przy czym przez pierwsze 10 min.włączyć termoobieg.
Na końcu sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.

*)kisiel można dać każdy inny, ja daję cytrynowy, bo wolę babkę jasną niż np. różową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*