Kotleciki drobiowe siekane z pieczarkami i papryką

Są już u mnie na blogu Kotleciki drobiowe siekane z żółtym serem oraz Kotleciki drobiowe siekane z warzywami. Jest to bardzo dobra opcja przygotowania obiadu z piersi kurczaka w innej wersji niż kotlet czy roladki. Kotleciki są bardzo smaczne, soczyste, a do tego bardzo kolorowe. Nic tylko robić i serwować, a domownicy będą zajadać i mlaskać z zachwytu, a uszy? no przecież, że będą się trzęsły…
kotleciki drobiowe siekane z pieczarkami

Składniki

3 spore, pojedyncze piersi kurczaka /moje ważyły nieco ponad 0,6 kg/
6 sporych pieczarek /u mnie ważyły prawie 25 dkg/
1/2 świeżej czerwonej papryki /dość sporej/
12-15 dkg sera żółtego /1/2 kostki ważącej 25 dkg/
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka /majonezu/
1 duży ząbek czosnku
natka pietruszki i szczypior czosnku
sól, pieprz

Wykonanie
kotleciki drobiowe siekane z pieczarkami

Umyte i osuszone piersi kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Podobnie pokroić pieczarki i paprykę. Czosnek przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na grubych oczkach, zieleninę również pokroić, wszystko włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Schłodzić minimum pół godziny w lodówce.
Z masy mięsnej robić kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnim gazie.

Z tej porcji wyszło mi 15 kotletów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*