Taka na szybko, ale pyszna i zachęcająco kolorowa.
Składniki
1 mała główka kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 mały kubeczek jogurtu greckiego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka chrzanu
Sól, pieprz
mała puszka kukurydzy
Wykonanie
Oczyszczoną kapustę pekińską przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno, odrzucając zgrubiałe części od strony korzenia.
Marchewkę pokroić w zapałkę lub za pomocą obieraczki do ziemniaków w cienkie plasterki
/tasiemki/. Wymieszać ją w misce z kapustą pekińską i skropić odrobiną soku z cytryny.
W osobnej miseczce wymieszać jogurt z olejem i chrzanem, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić sos na 10 minut, by smaki się przegryzły. Następnie połączyć sos z warzywami, dodać osączoną kukurydzę, wszystko dokładnie wymieszać.
Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.