Schab zapiekany w sosie z trzech zup

A to dopiero potrawa – schab w zupach, do tego trzech różnych. Przepis napotkany w necie tak mi się spodobał, że od razu poczułam nieokiełznaną chęć by go zrobić. Z pomocą mojej Córki udało mi się nabyć wymagane zupy i oto proszę, tak się prezentuje danie, bo że wyszło pyszne nie muszę dodawać. Bardzo dobra propozycja na obiad rodzinny – mało pracy, mało składników, a efekt super.
Przepis jest na dużą porcję, podaję go bez zmian, choć ja zrobiłam połowę.

Składniki 

10-12 sztuk plastrów schabu bez kości o grubości około 1 cm
1 opakowanie zupy cebulowej
1 opakowanie zupy grzybowej
1 opakowanie zupy ogonowej
3 szklanki zimnej wody ( szklanka 250 ml )

Wykonanie

Plastry schabu układamy w żaroodpornym naczyniu.

Do miski wsypujemy wszystkie zupki : ogonową, grzybową i cebulową, zalewamy je zimną wodą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką z zupek zalewamy plastry schabu. Schab wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy około 90 minut, w trakcie pieczenia mięso często obracamy. Gotowy schab podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

źródło


Babeczki z ciasta francuskiego z owocami

Coś na szybko do kawy czy herbaty… z gotowego ciasta francuskiego i owoców sezonowych.

Składniki na ok. 12 szt

Ciasto francuskie ok. 300 g
Owoce sezonowe pokrojone na drobniej ( u mnie brzoskwinie, śliwki, borówki, porzeczki)
1 żółtko roztrzepane
ok. 1 łyżka cukru z odrobiną cukru waniliowego
foremki do muffinek

Wykonanie

Wykrawamy z ciasta odpowiedniej wielkości kółka, które umieszczamy w formach do muffinek. Wykładamy owoce i posypujemy cukrem z odrobiną cukru waniliowego. Pozostałe fragmenty ciasta sklejamy i wałkujemy na placek, z którego można wykroić mniejsze kółka lub paseczki i wyłożyć na owoce wg własnego pomysłu. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180 stopni C. grzałka góra-dół
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną cukru waniliowego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika-temp. j.w. na ok. 25 minut. Po wyłączeniu zostawiamy ciastka w piekarniku na ok. 20 minut, by były bardziej chrupkie.

źródło

Letnia przekąska z pieczarek i cukinii

Lekka przekąska z dwu moich ulubionych składników, bo cukinię uwielbiam, a pieczarkami też nie pogardzę.
Taka przekąska może być dodatkiem do innych dań, ale w okresie letnim może też stanowić samodzielny, lekki posiłek. Takie dania to ja latem lubię najbardziej.

Składniki

250 g pieczarek
1 mała cebula
1 mała lub pół średniej cukinii
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie

Pieczarki i cukinię pokroić w grubsze półplasterki, cebulę w piórka, natkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę,  następnie dodać pieczarki, smażyć wszystko razem kilka minut, po czym dodać masło i dorzucić cukinię. Smażyć, aż cukinia będzie miękka i lekko się zrumieni. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kruszonkowe ciasto ze śliwkami

Uwielbiam lato i tą mnogość świeżych owoców. Daje to możliwość wypieku różnych ciast, niby podobnych, a jednak jakże o innych smakach czy aromatach.
Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam owoce z własnego ogrodu.
Dawniej robiłam mnóstwo notatek z moich poczyniań działkowych, stąd wiem, że moje śliwki to renkloda OPAL, poniżej ich foto.

Forma 20×32 cm

Składniki

Kruszonkowe ciasto

3 szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki cukru
250 g masła (zimnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

ok.1,4 kg śliwek (waga przed usunięciem pestek)
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru migdałowego – można zastąpić zwykłym cukrem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, proszek do pieczenia i szybko zagnieść składniki do uzyskania grudek ciasta – kruszonki /zrobić to ręcznie lub w robocie używając końcówki płaskiej.
Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wsypać połowę kruszonki, równo rozprowadzić i lekko docisnąć. Blachę z kruszonkowym spodem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C (grzanie góra i dół, II poziom) i podpiec przez 15-18 min. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek przełożyć do miski, dodać cukier (zwykły i migdałowy), mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Tak przygotowane śliwki wyłożyć na podpieczony spód (odwracając połówki śliwek skórką do dołu).
Na warstwę śliwek równo rozsypać drugą połowę kruszonki.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego już do 170 st. C (nadal II poziom i grzanie góra i dół) i piec 45 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić, a przed podaniem oprószyć  cukrem pudrem.

Sałatka z ogórka małosolnego i czerwonej cebuli

Podobną robię z ogórków kiszonych, dodając wówczas cebulę biała i natkę pietruszki /patrz .Sałatka z ogórka kiszonego i cebuli/. Ta, jak przystało na sezon letni, będzie z ogórków małosolnych, z dodatkiem cebuli czerwonej i koperku.

Składniki

5-6 średnich ogórków małosolnych
1 cebula czerwona
sól, pieprz
oliwa lub olej /ok. 3-4 łyżki/
koperek

Wykonanie

Ogórki pokroić na szatkownicy w plasterki, cebulę w piórka, a koperek posiekać. Połączyć składniki, dodać olej, dość sporo pieprzu, ewentualnie do smaku sól, wymieszać i gotowe.
W zależności od naszych upodobań smakowych, można dodać odrobinę cukru lub miodu.

Kotlety mielone mięsno-warzywne z pieczarkami

W okresie letnim robię czasem Kotlety mielone mięsno-warzywne. Dziś sobie o nich właśnie przypomniałam, ale postanowiłam przygotować je nieco inaczej i z dodatkiem pieczarek.
 

Składniki

500 g mięsa mielonego /dałam z szynki/
1 cebula
1 duży ząbek czosnek
1 mała lub pół większej marchewki
1/2 małej cukinii 
po kawałku papryki czerwonej i żółtej
4-5 pieczarek
1 jajko
1 kajzerka namoczona /mleko/woda/
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki, zielona cebula /szczypior/
przyprawy do smaku /powinno mieć wyrazisty smak/ – sól, vegeta, pieprz, kminek mielony, majeranek, papryka ostra i słodka

mąka z bułką tartą do oprószenia kotletów
olej

Wykonanie

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć na sitki. Cebulę zetrzeć na małych oczkach. Czosnek i zieleninę posiekać. Paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na średnich oczkach.
Wszystko przełożyć do większej miski, dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić masę mięsną.
Z wyrobionej masy formować owalne, płaskie kotlety, oprószać je mąką  z bułką tartą i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Surówka letnia

Takie surówki to lubię najbardziej, bo są różnorodne w składzie i smaku, a równocześnie wszystko ze sobą współgra i pachnie latem i ogrodem. Taka surówka nadaje się do wszystkiego, a nawet pysznie smakuje zajadana solo…

Składniki

4 ogórki gruntowe
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 czerwonej cebuli
5-6 liści sałaty
zielona cebulka
natka pietruszki
1 mała czerwona papryka

Sos

kilka łyżek oliwy/oleju
2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
chilli w płatkach
1-2 łyżeczki soku z cytryny
odrobina octu jabłkowego
sól, pieprz

Wykonanie

Warzywa umyć, oczyścić, ogórki obrać.

Ogórki pokroić w grubsze półplasterki, rzodkiewki w plasterki, paprykę w krótkie paseczki. Cebulę posiekać, podobnie zieloną cebulkę jak i natkę pietruszki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. 3. Wszystkie składniki dressingu połączyć. Doprawić do smaku.
Warzywa polać dressingiem, wymieszać.

inspiracja

Sernik z czerwoną porzeczką

Najprostszy z możliwych, najszybszy do wykonania i … szybko znikający… Kwaśny, orzeźwiający smak porzeczek robi calą robotę.
Owoce można dowolnie zmieniać i mieć co tydzień inny serniczek.
 

tortownica śr. ok. 24-25 cm lub kwadratowa 24×24 cm

Spód

200 g ciasteczek maślanych
70 g roztopionego masła
lub 
paczka okrągłych biszkoptów

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego /użyłam sera półtłustego w kostkach/,
3 jajka,
1 budyń śmietankowy
100 g cukru,
150 g masła

400 g czerwonej porzeczki
cukier puder do oprószenia po wierzchu 

Wykonanie

Pokruszone ciastka i roztopione masło włożyć do malaksera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem, dno tortownicy dodatkowo wyłożyć papierem /położyć arkusz papieru i zamknąć obręczą/, po czym dno wylepić „ciasteczkową” masą /dokładnie wklepać w dno i trochę w boki – świetnie robi się to przy użyciu dna szklanki/, a następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce. Gdy yżyjemy gotowych biszkoptów, wyłożyć nimi po prostu dno tortownicy.

Włączyć piekarnik i nagrzać do 170-180 st.C. /grzanie góra-dół/.

W misie robota zmiksować ser, jajka, proszek budyniowy, cukier, roztopione masło – tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego już do 170-180 st.C. Piec 25 minut, po tym czasie wysunąć ciasto, posypać  porzeczkami, wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a ciasto studzić  już przy uchylonych drzwiczkach /ok 1 godz./..
Ostudzone oprószyć jeszcze cukrem pudrem. 

Zupa – krem z cukinii i szpinaku

Smaczna, lekka i prawdziwie letnia zupa, którą można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a nawet z ryżem. Moja zupa wyszła dość ciemna zielona, miałam bowiem na stanie tylko odrobinę śmietanki.

Składniki   

1 duża lub 2 średnie cukinie / po oczyszczeniu 1,10-1,20 kg/
100-150 g młodego szpinaku
2 większe ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 l rosołu (bulionu)
125 ml śmietanki 30% /pół szklanki/
gałązka lubczyku
sól i pieprz
granulowany czosnek
szczypiorek

Wykonanie

Cebulę i czosnek pokroić i lekko zrumienić na patelni na maśle, z dodatkiem odrobiny oleju.
Cukinię pokroić razem z łupiną w kostkę i dodać do cebuli – udusić. Jeśli cukinia jest zbyt wyrośnięta, należy ją obrać i pozbawić dużych pestek. Na koniec na patelnię dodać szpinak  i smażyć razem, aż zmniejszy swą objętość.
Teraz zawartość patelni przełożyć do bulionu, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować do miękkości.
Na końcu do zupy dodać śmietankę i zmiksować na gładki krem. Doprawić jeszcze w razie potrzeby solą i granulowanym czosnkiem.
Podawać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym, posypać na talerzu posiekanym szczypiorkiem.

Tarta na francuskim cieście z cukinią

Jeszcze jedna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Latem lubię dania lekkie, no i cukinię, to już wiadomo, stąd u mnie będzie to danie na obiad. Może jednak być również podwieczorkiem czy kolacją.

Składniki

1 opakowanie mrożonego  lub chłodzonego ciasta francuskiego
1-2 cukinie, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy/oleju
sól i pieprz
żółty ser lub mozzarella /starte/

Wykonanie

Cukinię pokroić w plasterki, wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz oliwą, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Arkusz ciasta rozwinąć. Razem z papierem przełożyć na blachę do pieczenia.
Delikatnie naciąć ciasto na obwodzie /zostawić krawędź szerokości ok 2 cm/.
W polu wyznaczonym krawędzią ułożyć „dachówkowo” /na zakładkę/ plasterki cukinii. Posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st.C piekarnika i piec 30-35 minut.
Podawać póki gorąca, pokrojoną w kwadraty.