Skrzydełka w keczupie na ostro

Skrzydełka zapiekane w keczupie już proponowałam, jednak marynata była dodatkowo wzbogacana miodem. Tym razem będą bardziej „charakterne” czyli bardziej na ostro.
Przygotowuje się je w prosty sposób, szybko, ale również wyśmienicie smakują.


Składniki

1 kg skrzydełek
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
1/4 szklanki łagodnego ketchupu
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
szczypta ostrej przyprawy – np. chilli, pieprz cayenne lub ostra papryka.
sól, pieprz

Wykonanie

W dużym kubku połączyć oba keczupy, musztardę oraz sos sojowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać.

Umyte i osuszone skrzydełka pozbawić lotek, włożyć do woreczka strunowego, zalać przygotowaną marynatą, wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie skrzydełka rozłożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Zapiekać przez ok.45 minut, aż do miękkości mięsa i ładnego zarumienienia.

źródło tu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*