Sernik z karmelową polewą

Sernik wpadł mi w oko, kiedy „spacerowałam” po necie, a był prezentowany chyba na youtube. Smaczny, ciekawy w smaku i bardzo szybki do wykonania.

tortownica śr. 24 cm

Składniki

Spód

200 g herbatników
100 g masła

Ser

1 kg sera zmielonego /może być dobry z wiaderka, ale Pilos czy President też da radę/
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietany 30%
200 g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli

Polewa karmelowa

100g cukru
1 duża łyżka masła
250 g mascarpone


Wykonanie

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Herbatniki zblendować , dodać roztopione masło, zblendować razem, wyłożyć dno tortownicy, ubić lekko np. pomagając sobie dnem szklanki, schłodzić w lodówce.

Do misy blendera przełożyć wszystkie składniki masy serowej i zmiksować na gładką masę.
Przelać masę na przygotowany spód z herbatników, wstawić do piekarnika /II poziom, grzanie góra-dół/ nagrzanego do 180 st.C.
Na spód piekarnika wstawić foremkę z gorącą wodą.
Piec pierw w temperaturze 180 st. przez 10 min. po czym temperaturę obniżyć do 120 st.C i piec dalej przez 90 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwi delikatnie tylko uchylić i tak sernik  wystudzić.

Do rondelka wsypać cukier na karmel, podgrzewać na małym gazie, bez mieszania! Gdy cukier się skarmelizuje, dodać masło pokrojone w kostkę, mieszać do rozpuszczenia.
Serek mascarpone przełożyć do miseczki, wlać gorący karmel i wymieszać. Tą polewą polać sernik, po czym wstawić go do lodówki na ok. 12 godz. /całą noc/.

Przed podaniem ozdobić go wg własnej inwencji twórczej np. robiąc obwódkę z posiekanych orzechów i rodzynek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*