Prosty do wykonania, smaczny do kawusi, a poza tym… co tu gadać… sernik to sernik, a dobry sernik nigdy nie jest zły.
Składniki /forma 24×36 cm/
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej /0,5 kg/
250 g margaryny lub masła
1 cukier waniliowy 8 g
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera półtłustego (zmielić przez maszynkę)
3 serki waniliowe po 150 g każdy
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła (125 gram)
8 dużych jajek
1 budyń śmietankowy na 1/2 litra płynu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy podwójny 16g
szczypta soli
rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i zimne, pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć masło palcami z suchymi składnikami, aby powstała kruszonka.
Blaszkę posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (na wysmarowanej lepiej będzie przylegał papier). Wysypać większą część kruszonki i lekko przyklepać ręką, wyłożyć masę serową i piec w temp.175 st. C około 35 min. Po tym czasie posypać resztą kruszonki i piec jeszcze około 25-35 min, sprawdzając patyczkiem.
Upieczony sernik zostawić na 30 min w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć, posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie masy serowej:
Masło utrzeć z 1/2 szklanki cukru, dodać żółtka i resztę cukru – utrzeć, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek budyniowy, serki i zmielony ser. Wszystko dokładnie wymieszać widełkami do ubijania piany. Do gotowej masy dodać ubitą z odrobiną soli pianę z białek i lekko wymieszać, wylać na ciasto.
źródło MR