Schab w sosie cebulowym

Był Schab w sosie cebulowo-śliwkowym, dziś dla odmiany będzie tylko w samym cebulowym. Prosty, a jakże smaczny.

Składniki

4-5 plastrów schabu
3 małe lub 2 większe cebule
1,5 szklanki bulionu
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki pszennej do oprószenia mięsa
szczypta kurkumy
mielona papryka wędzona
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – do zagęszczenia sosu

Wykonanie

Cebule pokroić w pół krążki lub w piórka.

Plastry schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym delikatnie rozbić, doprawić z obu stron solą i pieprzem i oprószyć mąką,

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, oprószyć ją solą oraz wędzoną papryką i zeszklić, następnie przełożyć do rondla.

Teraz na patelni po smażeniu cebuli /w razie potrzeby uzupełnić olej/ obsmażyć z obu stron plastry schabu na rumiano i przełożyć do rondla z cebulą.
Całość zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie do miękkości mięsa /około 40 min./.
Pod koniec duszenia dodać sos sojowy oraz śmietanę wymieszaną z mąką.
Wyjąć schab na talerzyk, a sos zblendować. Doprawić do smaku szczyptą kurkumy oraz pieprzem. Włożyć mięso do sosu i krótko zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*