Ryba smażona w aromatycznej panierce

Pyszna i bardzo aromatyczna ryba. U mnie dziś zaserwowałam taką na obiad, ale może przyda się komuś pomysł na inną okazję? wszak „rybne” święta tuż, tuż…
ryba-w-aromatycznej-panierce-2

Składniki

1 kg filetów rybnych /dorsz, morszczuk, mintaj, panda itp./
sól, pieprz cytrynowy
sok z cytryny

Panierka

1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
3 łyżki startego sera żółtego
sól czosnkowa lub 2 ząbki czosnku
kopiata łyżeczka słodkiej papryki
pół pęczka natki pietruszki

jajko + 2 łyżki wody /rozbełtać/ + pieprz + ew. sól
mąka
olej + masło – do smażenia
ryba-w-aromatycznej-panierce1

Wykonanie

Płaty rybne rozmrozić, osuszyć dokładnie w papierowym ręczniku, po czym skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym i lekko posolić. Odstawić na 15-20 min.

W tym czasie przygotować panierkę, czyli wszystkie jej składniki włożyć do dzbanka i zblendować.

Płaty rybne /jeśli duże przekroić/ obtaczać w mące, następnie w jajku i panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

  1. Pomimo,że nie robiłam jeszcze panierki wg tego przepisu,ale w niedalekiej przyszłości na pewno zrobię,to chętnie skorzystałam ze sposobu przyprawienia ryby,chodzi mi głównie o zastąpienie pieprzu-w moim przypadku prawdziwego-pieprzem cytrynowym.Świetnie komponuje się on z rybą,nadaje jej super aromatyczny smak.Teraz robiąc rybę zawsze używam z pieprzu cytrynowego i również polecam to moim znajomym 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za aromatyczny pomysł na rybę 😉

  2. Dziękuję za komentarz i cieszę się, że stałam się „sprawcą” odkrycia nowego smaku ryby dzięki zastosowaniu pieprzu cytrynowego. Zgadzam się – pieprz cytrynowy jest doskonałym wynalazkiem jako przyprawa do ryby. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*