Sernik z pomarańczową nutą

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a wraz z nimi szaleństwo gotowania, pieczenia i co tam jeszcze komu wpadnie do głowy. I tak pomyślałam, że sernik pomarańczowy będzie w sam raz do zaserwowania na świąteczny stół, w towarzystwie makowców, miodowników czy orzechowców.
Ja już mam plany świątecznych wypieków, choć ciągle je modyfikuję, żeby wszystkim dogodzić, więc ten sernik upiekłam teraz… może będzie dla kogoś inspiracją?
sernik-pomaranczowy-2

Składniki /na tortownicę śr. 24 cm/

Spód

herbatniki maślane 125 g /pół dużej paczki/
40 g roztopionego masła
1-2 łyżki soku z pomarańczy

Masa serowa

1 kg twarogu wiaderkowego /użyłam półtłustego z Piątnicy/
4 duże jaja /żółtka + białka/
serek homogenizowany mały /u mnie waniliowy Danio 165 g/
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1,5 szklanki cukru /0,5 szklanki do żółtek i 1 szklanka do białek/
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
zapach śmietankowy i pomarańczowy /po kilka kropli/
szczypta soli
sok z 1 cytryny /żeby złamać słodycz sera, ale można pominąć/
skórka otarta z 1 pomarańczy

serek waniliowy do posmarowania wierzchu /kilka łyżek/
dżem pomarańczowy /kilka łyżek + łyżka wody/
cząstki /fileciki/ pomarańczy
sernik-pomaranczowy-3

Wykonanie

Pokruszone ciastka, cukier i roztopione masło włożyć do malaksera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy wyłożyć papierem /wyciąć odpowiedniej wielkości koło lub położyć arkusz papieru i zamknąć obręczą/, po czym
wylepić go /dno/ „ciasteczkową” masą, a następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Do żółtek dodać pół szklanki cukru i utrzeć na puszystą masę.
Ser przełożyć do większej miski, dodać serek, śmietanę, utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną, aromaty oraz sok z cytryny i otartą skórkę z pomarańczy – krótko zmiksować na małych obrotach lub wymieszać rózgą do ubijania.

Białka ubić na puch ze szczyptą soli, usztywnić szklanką cukru /dodawać w 3 porcjach/. Pianę delikatnie wmieszać do sera przy użyciu drewnianej łyżki lub szpatułki.

Ser wyłożyć na spód z herbatników.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.170 stop. C. /II poziom grzanie góra-dół/, piec 10-15 min. aż sernik podrośnie, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 C. i piec jeszcze ok. 50-60 min.
Kiedy sernik zrobi się jasno złoty jest upieczony.

Sernika nie należy od razu wyjmować z piekarnika, lecz zostawić w zamkniętym jeszcze na ok.30 min. Teraz delikatnie wysunąć go z piekarnika, posmarować wierzch serkiem homogenizowanym i ponownie wsunąć do piekarnika, jednak nie domykając już drzwiczek /włożyć łyżkę drewnianą/ i tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzony sernik włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posmarować cienko lekko podgrzanym dżemem i udekorować „filecikami” pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*