Polędwiczki z piersi kurczaka w sosie mascarpone z suszonymi pomidorami

Serwowałam już Polędwiczki z piersi kurczaka w sosie porowym z papryką i suszonymi pomidorami, a ponieważ nie lubię nudy, a częste powtarzanie podawanych dań uważam za nudne /czasem owszem, ale nie za często/, dziś proponuję polędwiczki z suszonymi pomidorami, ale w jasnym sosie serowym. Nawet wizualnie fajnie to wygląda. A smakuje… dla mnie obłędnie!

Składniki

400-500 g polędwiczek z piersi kurczaka /mogą być też filety/
1 szalotka lub mała cebula lub por /biała część/
8-10 suszonych pomidorów w oleju
1 opakowanie serka mascarpone /250 g/
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
sól, biały pieprz
świeży rozmaryn, tymianek cytrynowy
masło, olej – do smażenia


Wykonanie

Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem, odstawić na min. 30 min. po czym krótko obsmażyć z każdej strony /po 2-3 min. wystarczy/. Mięso odłożyć na osobny talerz, a na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę, po czym dodać pomidory pokrojone w nieco większą kostkę i razem podsmażyć. Po chwili dodać mascarpone oraz bulion i podgrzewać na wolnym ogniu, aż powstanie jednolity sos.
Teraz do sosu przełożyć mięso, dodać posiekane zioła, doprawić jeszcze do smaku i całość dobrze podgrzać /nie gotować już/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*