Bigos z młodej kapusty po węgiersku

Robiłam już Bigos po cygańsku  i Bigos z młodej kapusty, ale po węgiersku? jeszcze nie. A że lubię nowości i eksperymenty, to taki bigosik od razu wpadł mi w oko. Zrobiłam i nie pożałowałam…pyszny, kolorowy jak początek lata, tylko gotować i zajadać.

Składniki

1 główka młodej kapusty
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
1 kawałek pora biała część
2 marchewki
2 pomidory
5 pomidorów koktajlowych
20 dkg boczku wędzonego
1 kiełbasa śląska
3 parówki cienkie wieprzowe
sól, pieprz czarny i czerwony
natka pietruszki, koper
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
papryczka chili
olej rzepakowy
2 liście laurowe
2 ziela angielskie

Wykonanie

Cebulę i por pokroić drobno i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojony boczek, kiełbasę, parówki i dalej przesmażać. Dodać papryki pokrojone na kawałki, marchewki pokrojone w słupki, pomidory duże obrane ze skóry i chwilę dalej smażyć.

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele ang. i gotować na wolnym ogniu ok.10 minut. Kapustę przełożyć do warzyw, dodać paprykę wędzoną, słodką, chili, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe i dusić na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki, koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*