Pierogi ruskie z miętą

Były Pierogi ruskie, były też Pierogi z ziemniakami, miętą i kwaśną śmietaną.
Dziś przyszedł czas na połączenie tych dwóch wersji i oto są – ruskie z dodatkiem mięty. Taki farsz jest bardziej wyrazisty w smaku niż tradycyjnych ruskich, a zatem musi być pyszny. Czas to sprawdzić. Moja ocena – pyszne!
Jak to dobrze, że zasadziłam w donicy na balkonie miętę, będzie zawsze pod ręką, także do pierogów.
pierogi ruskie z miętą

Ciasto

0,5 kg mąki pszennej / 3 szklanki/
1/2 szklanki wrzącej wody + 1/2 szklanki śmietany/mleka/
1 łyżka masła /oleju/
½ łyżeczki soli

Farsz

50 dkg ziemniaków /już obranych/
50 dkg sera białego /twarogu/
1 cebula + tłuszcz do usmażenia
sól, pieprz
5 łyżek suszonej, roztartej mięty

Omasta

2 cebule
kilka łyżek oleju i masła
szczypta papryki w proszku
szczypiorek
pierogi ruskie z miętą (2)

Wykonanie

Pierw przygotować farsz. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pognieść dokładnie na jednolitą masę. Kiedy trochę ostygną dodać rozdrobniony ser, drobno posiekaną  cebulę, przesmażoną na złoty kolor na maśle oraz sól i pieprz /sporo/ oraz roztartą w palcach miętę /listki świeżej mięty ususzyłam w mikrofali/ – farsz powinien być pikantny.

Przygotować ciasto zgodnie z przepisem podstawowym Ciasto na pierogi.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku z dodatkiem soli.
Podawać z omastą czyli przesmażoną na złoty kolor cebulką, doprawioną papryką /paprykę dodać już po zakończonym smażeniu i wyłączeniu gazu/. Po wierzchu posypać szczypiorkiem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*