Pałki kurczaka w cieście francuskim

Lubię mięso drobiowe pieczone w cieście francuskim. Dotychczas robiłam w ten sposób piersi z kurczaka w kilku zresztą wersjach /są na blogu/, dziś przyszła kolej na udka. Danie wyszło bardzo dobre i co ważne – efektownie się prezentuje.
Podałam je z ziemniakami, również pieczonymi, ale tym razem pokrojonymi w plasterki. Upiekłam je w piekarniku razem z udkami. Do tego zaserwowałam mizerię z rzodkiewką /klik/.


Składniki

4 pałki kurczaka /podudzia/
1 op.ciasta francuskiego
1 jajko

marynata:
olej
pieprz, sól, papryka w proszku
vegeta, sól czosnkowa, przypawa gyros



Wykonanie

Pałki kurczaka umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej pałki kurczaka i odstawić na godzinę /u mnie na całą noc/ w chłodne miejsce.
Po tym czasie obsmażyć pałki na złoty kolor ze wszystkich stron i ostudzić, układając na papierowym ręczniku.
Ciasto francuskie rozwinąć, płaty pociąć na paski o szerokości ok.1,5-2 cm. Teraz – zaczynając od dolnej części podudzia – każdą pałkę owinąć tak, aby paski zachodziły na siebie. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st.C przez ok.30-35 min. aż będą chrupkie i rumiane. Gdyby góra zbyt szybko się zarumieniła, przykryć folią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*