Pałki kurczaka na żółto z cytryną

Cóż za kurczak – nie dość, że soczysty, pełen aromatu, to jeszcze w pięknym, słonecznym kolorze, żółciutki jak mały kurczaczek /pisklątko/…całość to efektownie prezentujące się danie. U mnie cytryny zastąpiłam… pomarańczą, bo… cytryny akurat „wyszły”, a zapomniałam kupić.  Zgodnie z przepisem powinny być jednak cytryny. Taki kurczak może być podany zarówno na obiad niedzielny czy rodzinny, jak też przy okazji innego świątecznego wydarzenia.
Przepis pochodzi od Ali.

Składniki

6-8 pałek z kurczaka
pół cytryny
2/3 szklanki zielonych oliwek
2 główki czosnku
1 cebula
2 łyżki kurkumy
pieprz,sól
olej do smażenia
1 łyżka cukru

Wykonanie

Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać, ale ząbki zostawić w całości. Piekarnik nagrzać do 150 st. C.

Pałki kurczaka natrzeć solą i pieprzem i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę kurkumy wymieszać z kurczakiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, układając jeden obok drugiego.
Na tym samym tłuszczu na patelni, podsmażyć cebulę razem z ząbkami czosnku. Przełożyć do naczynia z pałkami kurczaka, równomiernie rozkładając po całości. Posypać oliwkami i drugą łyżką kurkumy.
Cytrynę pokroić w plastry /razem ze skórką/, ułożyć na kurczaku. Posypać drugą łyżką kurkumy i cukrem.
Zapiekać przykryte folią aluminiową przez 1,5 godz., następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę na 220 st.C. i zapiec jeszcze przez ok. 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*