Nalewka truskawkowa

Pyszna, aromatyczna … zakochał się w niej kiedyś mój chrześniak, kiedy gościł u nas, w Polsce.

Składniki

1 kg dojrzałych, słodkich truskawek
1 szklanka kopiata cukru
0,7 l czystej wódki lub 0,5 l spirytusu + 1 szklanka wody
1 duża cytryna

Wykonanie

Umyte i osuszone truskawki wsypać do dużego słoja i zasypać cukrem /najlepiej na noc/. Jak puszczą sok zalać je alkoholem i przez pierwsze 4-5 dni wstrząsać codziennie słojem, potem już zostawić w spokoju na 5 tygodni. Po tym czasie zlać nalewkę i połączyć ją z sokiem z cytryny /podkreśli kolor i smak nalewki/. Ostawić znowu na 2 tygodnie. Teraz dopiero przefiltrować i rozlać do butelek.
Odstawić na 3 miesiące, a potem już można się delektować, ale im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Truskawki z nalewki są pyszne i można je przechowywać w słoiku na dole lodówki.
Do wykorzystania do lodów i innych deserów, można je też po prostu skonsumować dla poprawienia sobie humoru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*