Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami

Z młodą kapustą wszystko smakuje, można ją spożywać w każdej postaci i zawsze jest pyszna. Tym razem będą naleśniki z jej udziałem, z dodatkiem pieczarek.

Składniki /na 5-6 szt/

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej /z czubkiem/
1 szklanka mleka
1/2 szklanki maślanki lub kefiru
1-2 łyżki oleju
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kurkumy

Farsz

pół główki kapusty młodej pokrojonej
ok.350-400 g pieczarek
mała cebula
zielony koper i szczypiorek
sól, przyprawy wg uznania (u mnie pieprz, czosnek)
łuszcz do smażenia

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Kapustę i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki – grubszą kostkę, zaś cebulę w drobną kostkę.
Cebulę delikatnie zeszklić i zaraz dodać do niej pokrojoną kapustę. Mieszać i podsmażać krótko i jak tylko kapusta zmniejszy objętość dodać pieczarki.
Mieszać i dusić całość do miękkości kapusty. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem,. Wyłączyć grzanie i dodać pokrojoną zieleninę. Odstawić do wystudzenia.

Nakładać farsz na naleśniki, składać w rulon lub chusteczkę, podsmażyć na rumiano z obu stron na tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*