Marchewka z bułką tartą

Miałam dziś zrobić do obiadu Marchewkę w glazurze /obiecuję, niebawem przepis też będzie/, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. Pomyślałam – skoro robimy fasolkę szparagową z bułką  tartą, to dlaczego nie mogą też być w tej postaci przygotowane inne warzywa? no i zrobiłam, no i bardzo mi smakowała, no to polecam.

Składniki

4-5 dość sporych marchewek
1 duża łyżka masła
1-2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

4 łyżki bułki tartej
4 łyżki masła

Wykonanie 

Oczyszczoną marchew pokroić w słupki /ja kroiłam marchew na 4 części, potem każdą część na słupki o boku ok, 1 cm/, włożyć do garnka, dodać masło, cukier, sól, wlać wodę /nie więcej niż poziom marchewki/ i ugotować do miękkości – ok. 8-10 min. /nie może się rozgotować/. Odcedzić.
Na suchą patelnię wsypać bułkę tartą, zrumienić lekko, cały czas mieszając, dodać masło, a gdy się już rozpuści dodać odcedzoną marchew – podsmażyć razem chwilkę mieszając ciągle, aby marchewka równomiernie została obtoczona bułką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*