Likier słony karmel

Słony karmel… hm, lubię, ba nawet tort ze słonym karmelem robiłam /przepis Tort „Milioner”- ze słonym karmelem i orzechami/, tylko wówczas nieco przesadziłam z solą /oj, zapamiętam na zawsze, że łyżeczka łyżeczce nie jest równa/.
A skoro lubię słony karmel, to w połączeniu z wódką też powinien być dobry, a jaki wyszukany smak do tego wszedł…..


Z poniższej porcji wyjdzie 1 l likieru.

Składniki

1 puszka masy kajmakowej krówkowej /510 g/ – najlepiej Gostyń
330 ml śmietanki 30-36%
150 ml mleka 3,2%
250 ml wódki czystej /można dodać więcej – wg własnych preferencji/ *)
ok.1 łyżeczka soli /dozować stopniowo i smakować/ – najlepiej morska rozgnieciona

*) można dać 250 ml wódki i dodać ok. 50-100 ml spirytusu, lub też dać 500 ml wódki – wszystko zależy jak mocny likier chcemy uzyskać

Wykonanie

W garnku połączyć kajmak, mleko i śmietankę, podgrzewać cały czas mieszając trzepaczką rózgową, do momentu połączenia się składników, ale nie dopuścić do zagotowania.
Ostudzić.
Do ostudzonej masy wlewać teraz powoli /strumykiem/ wódkę, cały czas znowu mieszając.
Na koniec dodać sól /wg smaku/ i wymieszać.

Nadaje się do spożycia od razu po zrobieniu, ale… lepszy, gdy się „przegryzie” przez 1-2 dni. Przed użyciem należy delikatnie wstrząsnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*