Lekki, prosty bigosik z kapusty pekińskiej

Jeszcze jedna propozycja bigosu z kapusty pekińskiej. W odróżnienie od Lekki bigosik z kapusty pekińskiej, cukinii i pieczarek, ten jest dodatkowo prosty i z małej ilości składników, ale pyszny jest.

Składniki

1 kapusta pekińska
1-2 laski cienkiej kiełbasy
1 cebula
2 małe słodkie papryczki /dałam czerwoną i żółtą/
po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
sól, pieprz, ziarenka smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego /można pominąć/

Wykonanie

Na patelni rozgrzać kilka łyżek tłuszczu /u mnie olej/ i podsmażyć razem cebulę i kiełbasę pokrojone kostkę.
W między czasie pokroić kapustę, włożyć do rondla, zalać wodą /ok. 1 szklanki/, dodać też ziarenka smaku i zagotować.
Następnie dodać do kapusty usmażoną kiełbasę z cebulą oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. W trakcie gotowania dodać posiekane dodatki zielone oraz doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*