Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Były już Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, to dziś dla odmiany będą kotlety z pieczarkami, czyli pieczarki będą dodane bezpośrednio do ziemniaków. Nie wyklucza to oczywiście podania do nich również sosu pieczarkowego lub grzybowego lub innego.

Składniki

1 kg ziemniaków /przed obraniem/
300 g pieczarek
1 duże jajko
1-2 cebule
2 ząbki czosnku /można pominąć/
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju do usmażenia cebuli
ok. 3 łyżki bułki tartej – do ziemniaków /zamiennie mąka krupczatka/
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
szczypiorek zwykły lub czosnkowy
bułka tarta – do obtoczenia
olej z masłem do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na grubych oczkach – usmażyć do odparowania płynu i ostudzić. Dodać do ziemniaków.
Dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać/zagnieć /ilość bułki tartej zależy od konsystencji ziemniaków – masa ma być podobna do ciasta na kopytka/.
Masę odstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
Po tym czasie formować z masy wałeczki, kroić na części i formować kotlety /jak mielone/. Obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć kotlety na rumiano.

Podawać z ulubionym ciepłym sosem np. pieczarkowym /patrz tutaj/. Dobrze też smakują bez sosu, a z dodatkiem ulubionej sałatki/surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*