Kotlety z udek kurczaka z marynaty

Bardzo lubię mięso z udek kurczaka, a kiedy można je już kupić gotowe do przyrządzenia, bo bez kości, bez trudu można wyczarować z nich różne frykasy. Dziś będą kotlety, a mięso moczyło się pierw w zalewie ponad 2 dni. Wyszło soczyste i kruchutkie i …smaczniutkie.
Polecam też Kotlety z udek kurczaka a’la schabowe.

Składniki

0,5 kg mięsa z udek kurczaka /już bez kości/
sól, pieprz
przyprawa czerwony Delikat do mięsa /ostatecznie inna ulubiona/

marynata:

1 jajko
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku /przeciśnięte przez praskę/
1 łyżka keczupu pikantnego
1/2 łyżeczki musztardy
3-4 łyżki oleju
ewentualnie odrobina soli /uwaga – daliśmy już do mięsa/

Wykonanie

Mięso umyć, oczyścić, poszczególne kawałki rozbić jak kotlety /zabezpieczając folią/, po czym oprószyć przyprawą, solą i pieprzem, włożyć do zamykanego pojemnika i odstawić na ok. 30 min.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, po czym zalać mięso, lekko przemieszać, pojemnik umieścić w lodówce na min.24 godz. /może się tak marynować nawet 3-4 dni/. Od czasu do czasu mięso przemieszać.
Zamarynowane mięso smażyć z obu stron na wolnym ogniu, aż będzie miękkie i rumiane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*