Babka makowa z pomarańczową nutą

Zastanawiałam się, czy to ciasto nazwać babką… ale w końcu postanowiłam, że tak – to będzie babka. W moim starym zeszycie figuruje jako „babka z suchym makiem”, ale chciałam ją troszkę odnowić, odmłodzić, więc troszkę nazwę zmieniłam. Kiedyś piekłam ją w normalnej blaszce, dziś postanowiłam upiec ją w keksówce. Lubię babki pieczone w keksówkach, nawet bardziej niż w specjalnych formach na babki, bo fajnie się potem kroi… lubię takie „babkowe” kromeczki ułożone na talerzu.

foremka keksówka 11×35 cm

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka suchego maku
4 duże jajka /L/
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu lub kefiru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
kilka kropli aromatu pomarańczowego /dodałam też cytrynowego/
skórka otarta z jednej wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
miąższ z powyższej obranej pomarańczy pokrojony w kostkę lub ok. 4 łyżek skórki pomarańczowej kandyzowanej

Lukier – wymieszać

1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy

Wykonanie

Foremkę dobrze wysmarować masłem i wysypać mąką lub kaszą manną. Włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 170 stopni C.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a miąższ pokroić w kostkę /jeśli bardzo soczysty, przed wyłożeniem na ciasto otrzepać mąką ziemniaczaną/.
Mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Mak wypłukać i osączyć na sicie.

Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać olej, jogurt i soki, po czym czym zmniejszając obroty na minimum dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.

Osobno ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. W dwu rzutach połączyć pianę z utartym ciastem, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto przelać do foremki, pokrojony miąższ pomarańczy wyłożyć na wierzch i trochę wcisnąć w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60- 70 minut, do tzw. suchego patyczka /II poziom grzanie góra-dół/.
Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystygnięcia, po czym wyłożyć na deseczkę.
Po wierzchu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*