Kotlety schabowe w gyrosowo-kebabowej panierce

Kotlety schabowe… któż ich nie zna…Ale czasem przydaje się ich odmiana, ot choćby zmiana jednego dodatku smakowego i już jest inaczej. Tym razem do masy jajecznej, w której moje ubite już kotlety „wylegiwały się” w lodówce przez całą noc, dodałam przyprawy Gyros-kebab… I było inaczej, równie smacznie.

Składniki

4 kotlety schabowe
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego /greckiego/
2 łyżki przyprawy gyros-kebab
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pieprz
płatki kukurydziane/paluszki słone /bułka tarta z domieszką mąki/
olej do smażenia

Wykonanie

Kotlety rozbić na cienkie plastry.
Jajko rozkłócić, dodać jogurt, przyprawę gyros/kebab, paprykę oraz pieprz do smaku, wymieszać. Do masy jajecznej włożyć kotlety, wymieszać, aby całe były zanurzone i odstawić do lodówki na całą noc.

Płatki kukurydziane/słone paluszki  rozdrobnić /zgnieść/. Zamarynowane kotlety panierować w płatkach i smażyć na rumiano z obu stron, po czym układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Najlepiej smakują z surówką z kapustą kiszoną i ziemniakami tłuczonymi /lub bez/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*