Jajko na grzance z chleba tostowego

Szybkie, acz bardzo smaczne i efektowne śniadanie bądź podwieczorek, bądź kolacja.

Składniki /1 porcja/

2 kromki chleba tostowego /u mnie ziarniste/
oliwa/olej do podsmażenia grzanek
1 lub 2 jajka
serek śmietankowy typu Almette
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonanie

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju/oliwy, podsmażyć na rumiano kromki chleba z obu stron.

W czasie gdy na patelni robią się tosty, ugotować jajka na półmiękko /gotować ok. 5-6 min./, szybko schłodzić w zimnej wodzie i delikatnie obrać.

Przygotowane tosty ułożyć na talerzu, każdy posmarować serkiem, na to ułożyć po połówce jajka /lub gdy małe to całe jajko i dopiero na grzance przepołowić/, posypać szczypiorem, przyprawić solą i pieprzem. I od razu zajadać!.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.