Szybkie, acz bardzo smaczne i efektowne śniadanie bądź podwieczorek, bądź kolacja.
Składniki /1 porcja/
2 kromki chleba tostowego /u mnie ziarniste/
oliwa/olej do podsmażenia grzanek
1 lub 2 jajka
serek śmietankowy typu Almette
szczypiorek
sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju/oliwy, podsmażyć na rumiano kromki chleba z obu stron.
W czasie gdy na patelni robią się tosty, ugotować jajka na półmiękko /gotować ok. 5-6 min./, szybko schłodzić w zimnej wodzie i delikatnie obrać.
Przygotowane tosty ułożyć na talerzu, każdy posmarować serkiem, na to ułożyć po połówce jajka /lub gdy małe to całe jajko i dopiero na grzance przepołowić/, posypać szczypiorem, przyprawić solą i pieprzem. I od razu zajadać!.