Jabłecznik ucierany mikserem

Przepis na ten jabłecznik miał kiedyś ogromne „wzięcie”, jako ze był prosty do zrobienia, szybki bo przy użyciu miksera, no i co ważne bardzo smaczny. Autorką przepisu była Dorocik, która umieściła go na stronie Wielkiego Żarcia, ale w którymś momencie opuściła WŻ, a wraz z nią przepis również poszedł w siną dal.
Ale byli tacy – w tym ja – że zachomikowali przepis w swoich zapiskach i jest, a wraz z nim na stole znowu pojawił się ów cudowny w swej prostocie jabłecznik.

Składniki

3-4 jajka
1,5 szklanki cukru
1/4 kostki miękkiej margaryny
1/2 szklanki oleju
125 ml śmietany lub mleka
2 łyżeczki proszku
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1 kisiel cytrynowy /lub wiśniowy/
starte jabłka /im więcej tym lepiej, ja daję 1,5-2 kg/

Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz kisielu i śmietany, ubić mikserem. Połowę ciasta wylać na blaszkę i posypać kisielem /proszkiem/, na to wyłożyć starte jabłka.
Drugą połowę ciasta rozrzedzić śmietaną lub mlekiem i wylać na jabłka.
Piec około 45 min. w 180 st. C. Po upieczeniu posypać pudrem lub polać polewą.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*