Frużelina z czerwonej porzeczki

Czerwona porzeczka zawiera mniej środków żelujących niż czarna, a poza tym jest też mniej kwaśna, no i ma jakoś znacznie więcej pestek… a może tylko ma bardziej kłujące? Jest na to rada – część owoców można przetrzeć przez sito, jakieś 2/3 przetrzeć, ale przynajmniej 1/3 zostawić, bo inaczej wyjdzie nam galaretka zamiast frużeliny.
frużelina z czerwonej porzeczki

Składniki
/z tej porcji wychodzi 1 słoiczek po chrzanie/majonezie jw. na zdjęciu/
20 dkg czerwonej porzeczki /niepełny 1/2 l kubek/
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek cukru /płaskie/
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

Wykonanie

Oczyszczone i umyte porzeczki włożyć do garnka, wycisnąć na owoce sok z cytryny i mieszając doprowadzić do zagotowania, po czym pogotować 1 minutę. Dodać cukier, wymieszać i ponownie gotować ok.1 minuty. Teraz dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i zagotować.
Gorącą frużelinę nałożyć do słoika /po brzegi/, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Gdy chcemy usunąć trochę pestek, przetrzeć część porzeczek przez sito przed dodaniem mąki ziemniaczanej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*