Biszkopt z 6 jaj – ubijane całe jaja

Biszkopty zawsze piekłam ubijając pierw pianę z białek, a żółtka dodając w następnej kolejności. Ileż to razy choćby ociupinka żółtka przedostała się do białek i trzeba było zaczynać zabawę od nowa?
Ten biszkopt nie wymaga oddzielania żółtek od białek. Czyż to nie piękna rzecz? A biszkopt równie urodziwy, nieprawdaż?
Składniki na tortownicę o śr. 24-25 cm, do 3-krotnego przecięcia.

Składniki

6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka oleju

Wykonanie

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170-180 st. C.

Wymieszać dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie przesiać.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Do ubitych jajek dodać łyżkę oleju i zmiksować.
Zmniejszyć teraz obroty miksera do minimum i nie przerywając ubijania dodawać powoli małymi partiami przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Miksować ciasto tylko do połączenia składników.
Gdyby masa wydawała się bardzo gęsta, można dodać łyżkę gorącej wody.
Ciasto przelać do formy.

Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut /do suchego patyczka/ – II poziom grzanie góra-dół.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z formą rzucić z wysokości około 40-50 cm  na podłogę/blat – zapobiegnie to późniejszemu opadaniu ciasta.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Dopiero teraz okroić nożem dookoła tortownicy, wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć na kratkę.
Przekroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dopiero na drugi dzień.
Przed smarowaniem kremem każdy blat dobrze nasączyć.

Albo bardzo podobny, lecz bardziej prosty:
5 całych jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki

Całe jaja ubić a wysokich obrotach, dodając w trakcie sukcesywnie po trochu cukru /ubijać długo, ok. 15-20 min./. Po tym czasie w 3 rzutach przesiać mąkę, delikatnie za każdym razem mieszać.

  1. Ciasto opadło podczas dodawania mąki i proszku. Mimo że mieszałam dokładnie łyżką, nawet nie mikserem, ciasta z całej miski zostało na dnie. Nie ma szans żeby rosnąć tak jak na załączonym obrazku

  2. Witaj. Bardzo mi przykro, wiem co czujesz, ale ten przepis jest wielokrotnie sprawdzony i zawsze biszkopt się udaje. Powiem więcej, ostatnio tylko z niego piekę biszkopty pod torty. Jeśli zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem i dobrze ubiłaś jajka z cukrem, powodem może być też mąka…czasem wina leży po jej stronie, też miałam takie przypadki w życiu… czy użyłaś mąkę sprawdzoną, czy może jakąś nową, innego producenta.
    Tu torty z takim właśnie biszkoptem:
    Tort truskawkowy z bitą śmietaną
    Tort „Nike”
    Tort „Biała Dama”

    Proponuję, aby się nie poddawać po pierwszym nieudanym podejściu, jakiś powód obiektywny musiał być. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*