Karkówka zapiekana z marchewką

Dziś na obiad polecam „królową mięs”, jak ją wielu określa, czyli karkówkę. Obiad robi się prawie sam, a smakuje obłędnie i tak inaczej, dzięki dodatkowi marchewki. Do tego mięso jest zapiekane w piekarniku, co osobiście bardzo lubię. bo nie trzeba nad nim stać i pilnować…..
 

Składniki

7-8 plastrów karkówki
2 większe marchewki
2 mniejsze cebule
1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina

Składniki na marynatę

1/2 szklanka oleju
2 łyżki octu winnego /u mnie śliwkowy/
3 ząbki startego czosnku lub 1,5 łyżeczki suszonego
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 płaska łyżka soli

Wykonanie

Składniki na marynatę połączyć.
Plastry karkówki kolejno nacierać z obu stron  marynatą, układać jeden plaster na drugim w zamykanym pojemniku i odłożyć do lodówki na całą noc.

Marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.

Zamarynowane plastry karkówki ułożyć „dachówkowo” w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy kawałki mięsa powtykać cebulę i marchewkę, na dno naczynia, wlać 1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina, naczynie włożyć do rękawa piekarniczego /lub przykryć pokrywką lub folią aluminiową/.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C i piec 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie i kruche. Pod koniec pieczenia można folę rozciąć, a mięso polać dodatkowo powstałym sosem i dopiec..

Rogaliki z ciasta francuskiego z konfiturą różaną

Ekspresowe rogaliki, bez dużego nakładu pracy. Nadzienie może być dowolne, co lubimy, co mamy pod ręką. Ja akurat „wykopałam” z czeluści konfiturę z róży, ale może być też każda inna, powidło lub marmolada, nie polecam natomiast dżemu z dużą zawartością galaretki, bo po prostu wypłynie.

Składniki

1 płat ciasta francuskiego
kilka łyżek konfitury
jajko lub mleko do posmarowania rogalików

Wykonanie

Płat ciasta francuskiego rozwijamy na desce, następnie dzielimy go na trójkąty. W zależności jak duże będą rogaliki, trójkąty wycinamy z całego płata bądź też przecinamy płat przez środek wzdłuż dłuższego boku i i dopiero z tych dwu pasów wykrawamy trójkąciki.
U podstawy każdego trójkąta kładziemy porcję nadzienia i zwijamy rogalika.
Układamy na blasze wyłożej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15-29 min. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Sernik królewski z konfiturą z czarnej porzeczki

  Sernik, najlepsze wg mnie ciasto, a do tego w ciemnym cieście, urozmaicony dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki, która wyśmienicie przełamuje słodycz ciasta. Może być coś pyszniejszego?

forma 20×32 cm

Składniki

Ciasto kakaowe

2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła  + 1 łyżka smalcu
½ szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
3-4 łyżki kakao
szczypta soli

Ser:

1 kg sera zmielonego /może być dobry z wiaderka np. Piątnica, Trzebownisko/
1 szklanka cukru
100 g miękkiego masła lub 90 g oleju
4 jajka + 2 białka od ciasta
2 budynie waniliowe po 40 g każdy /bez cukru/
1 cukier waniliowy

Dodatkowo

słoik konfitury porzeczkowej /u mnie czarna porzeczka/

Wykonanie

Kruche ciasto kakaowe:
Do miski przesiać przez sito mąkę, wbić 2 żółtka (białka na razie odłożyć do lodówki), dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, cukier, kakao, proszek oraz śmietanę – zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części mniej więcej podobnej wielkości. Jedną część wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Drugą część ciasta włożyć w woreczku do zamrażalnika. Ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku w temperaturze 170 st.C przez około 15 minut.

Masa serowa:
Oba cukry zmiksować z jajkami na gładki puch.. Dodawać partiami ser oraz miękkie masło  – nadal miksować. Na koniec wsypać budyń i raz jeszcze zmiksować.

Podpieczone kruche ciasto posmarować konfiturą porzeczkową, następnie wyłożyć masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałe, schłodzone ciasto kakaowe.

Sernik ponownie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 st.C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, przykryć pergaminem. Sernik po upieczeniu pozostawić na 20 minut w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.

Chlebek cynamonowy Julii

To jedno z tych ciast, które po prostu robią nastrój. Proste, szybkie i zawsze się udaje – nawet wtedy, gdy za oknem szaro, a czasu brak. Przepis znaleziony kiedyś w czeluściach internetu, a potem dopracowany przez Julię do perfekcji, stał się prawdziwym hitem w naszej rodzinie.

Julia piecze je od lat – bez pośpiechu, ale z sercem. Gdy tylko w kuchni zaczyna pachnieć drożdżami i cynamonem, wszyscy wiedzą, że coś pysznego zaraz wyjdzie z piekarnika. To ciasto bije rekordy popularności zwłaszcza wtedy, gdy Julia przygotowuje je na domówki ze swoimi psiapsiółkami. Śmiech, muzyka, rozmowy do rana – a na stole właśnie ono: puszyste, złociste, słodkie, pachnące obłędnie.

Nie wymaga specjalnych umiejętności, składniki są proste, a efekt… zawsze zniewalający. To ciasto, które potrafi poprawić humor i połączyć ludzi – tak jak najlepsze przepisy babci, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 150 ml letniego mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g masła roztopionego i przestudzonego
  • solidna szczypta soli
  • 5 łyżek cukru

Wypełnienie:

  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta z wierzchu

Wykonanie:

Zaczyn:
W garnku rozpuść masło. Do miski dodaj pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Wymieszaj. Wlej letnie mleko i dodaj 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.

Ciasto:
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, jajka, masło, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Jeśli będzie zbyt lepkie — dodaj odrobinę więcej mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie:
W międzyczasie roztop masło, a cukier wymieszaj z cynamonem.

Formowanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 50 × 30 cm. Posmaruj je roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu.

Krojenie:
Pokrój ciasto wzdłuż krótszego boku na 5 pasków. Każdy pasek podziel na 5 mniejszych kwadratów. Kawałki ciasta układaj jeden na drugim, a następnie przenieś je do formy keksowej wysmarowanej masłem. Ułóż je pionowo, jeden obok drugiego.

Drugie wyrastanie:
Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut, by ciasto ponownie podrosło.

Pieczenie:
Wierzch posmaruj mlekiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie złocisty, a zapach rozchodził się po całym domu. Po wypieczeniu odstaw do wystygnięcia, koniecznie pod przykryciem!

Smacznego!

Sałatka śledziowa z jabłkiem i ziemniakami – najprostsza

Najprostsza z możliwych sałatka śledziowa. Wystarczy kilka płatów śledzie, kawałek cebuli, jabłko i ziemniaki, które zostały nam z obiadu i już mamy smaczną sałatkę na podwieczorek bądź kolację, a w kryzysie zastąpi nawet lekki obiadek.

 

Składniki:

2 średnie ziemniaki,
3 filety śledziowe /u mnie wiejskie/
1 jabłko,
1 mała czerwona cebula,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu,
pół pęczka natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.. Śledzie opłukać, osączyć i pokroić na kawałki.
Jabłko pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać w misce razem z natką pietruszki, majonezem i gęstym jogurtem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Chleb ekspresowy łyżką mieszany

Chleb prosty do wykonania, a jaki dobry. Ja nie miałam ziaren lnu, ani innych podobnych, słonecznika nie lubię w chlebie, więc jest tylko z dodatkiem cebuli prażonej,
a przepis od Helenki.
 

(foremka  11 cm x 28 cm)

Składniki
 

500 g mąki pszennej
1 op. suszonych drożdży o wadze 7 g
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
500 ml ciepłej, przegotowanej wody

dodatkowo /przykładowo/

2 czubate łyżki cebuli prażonej
2 czubate łyżki siemienia lnianego
trochę słonecznika do posypania góry chleba  



Wykonanie:
 
W misce wymieszać łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodać siemię lniane, wymieszać i odstawić, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto wymieszać i odstawić ponownie na 30 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Zrobić wzdłuż długie nacięcie nożem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st na 60 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce. 
 

Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Nie lubię w kuchni nudy, nie lubię powtarzalności, rutyny, gotowania w kółko tego samego. Stąd też kiedy zabieram się za gotowanie nawet czegoś co znam i wszyscy znają i lubią, to i tak staram się coś innego dodać, coś pokombinować, a czasem nawet … przekombinować.
Dziś robiłam pierogi, takie najzwyklejsze ruskie, ale przy okazji… a czemuż nie spróbować do części ziemniaków zamiast sera dodać trochę pokrojonych drobno pomidorów suszonych? lubię je bardzo, może i w pierogach się sprawdzą? Zrobiłam więc i takie, a efekt? no cóż, aż tak zachwycona nie jestem, ale nie mogę też powiedzieć, że są złe. Z pewnością warto czasem dla odmiany zrobić i takie.

Ciasto

0,5 kg mąki tortowej / 3 szklanki/
1 szklanka wrzącej wody /dobrze jest dodać mleka/śmietany, nawet pół na pół/
1 łyżka masła /oleju/
½ łyżeczki soli
szczypta kurkumy /na kolor/

Farsz

0,5 kg ziemniaków
1 mała cebula
10-12 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
sól, pieprz

Wykonanie

Ciasto wykonać zgodnie ze wskazówkami podanymi przy pierogach ruskich.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść, dodać cebulkę usmażoną na złoty kolor na oliwie z suszonych pomidorów, pokrojone na drobno suszone pomidory oraz przyprawy, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka małą szklaneczką, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku z dodatkiem soli.
Podawać polane usmażoną cebulką lub samym masłem.

Żeberka zapiekane w pomidorowej marynacie

Jeszcze jedna propozycja na przygotowanie żeberek, tym razem w pomidorowym sosie.


Składniki

1 kg żeberek wieprzowych z paska
3 cebule czerwone lub białe
500 g passaty pomidorowej
3-4 łyżki miodu
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso podzielić na porcje.
Obraną cebulę pokroić w piórka.

Do miski wlać passatę, dodać miód, sól, czarny pieprz, słodką czerwoną paprykę oraz czosnek granulowany. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać cebulę i całość jeszcze raz ze sobą wymieszać. Na końcu do marynaty włożyć żeberka i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane żeberka wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Następnie zamarynowane żeberka wraz z całą marynatą umieścić w żaroodpornym naczyniu, a naczynie włożyć jeszcze do rękawa piekarniczego /albo po prostu przykryć/..
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 st.C i piec około
1,5-2 godzin /do miękkości mięsa/.
Po tym czasie naczynie wyjąć na chwilę z piekarnika, przeciąć rękaw /lub odkryć/, polać wytworzonym sosem i zapiekać jeszcze  przez około 10-15 minut.

 

 

Ciasto familijne

Ciasto z Przepisu Mamy, takie w sam raz do niedzielnej kawy w ten jesienny czas.

forma 24×24 cm

Składniki

2 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/3 szklanki esencjonalnej kawy
100 ml oleju
100 ml mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Polewa
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
100 ml mleka
kokos,  starta czekolada
 
Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Cały czas ubijając dolewamy olej, mleko, kawę.
Następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek.
Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 170 st C około 40 minut
 
W czasie, gdy ciasto się piecze, robimy polewę. Mleko zagotowujemy z cukrem, kakao i masłem, mieszamy.
W upieczonym cieście patyczkiem do szaszłyków robimy otwory /dziurki/.
Letnią polewą polewamy ciasto, wierzch posypujemy kokosemi posypujemy startą czekoladą.

Tarta na francuskim cieście z z gruszką i serem

Lubię czasem zjeść coś lekkiego i takim posiłkiem jest właśnie tarta, a jeszcze zrobiona na gotowym cieście francuskim, to już nic lepszego mi nie trzeba. Taka tarta może służyć jako podwieczorek lub po prostu przekąskę, u mnie będzie zjedzona jako danie obiadowe, bo nie lubię się obżerać. Można ją zrobić na słodko i wtedy posypać po wierzchu cukrem oraz np. płatkami migdałowymi, ale ja to pominę, bo raczej nie preferuję słodkiej tarty, skoro ma zastąpić mi obiad.
Odkroiłam też część ciasta i zrobiłam z niego kratkę, ale można upiec tartę na całym rozłożonym cieście.

Składniki

1 opakowanie mrożonego  lub chłodzonego ciasta francuskiego
2 gruszki
3-4 łyżki soku z cytryny
100 g sera brie /1 krążek/
100 g mozzarelli w kulce z wody /pół kulki/
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz
oraz opcjonalnie do posypania po wierzchu:
1 łyżka cukru
płatki migdałowe
cynamon

Wykonanie

Arkusz ciasta rozwinąć. Razem z papierem przełożyć na blachę do pieczenia.
Delikatnie naciąć ciasto na obwodzie /zostawić krawędź szerokości ok 2 cm/ i odwinąć brzeg. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem.

Gruszki przekroić na pół, nie obierać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Sery również pokroić w plasterki.

Na cieście rozłożyć równomiernie oba sery, oprószyć je ziołami, solą i pieprzem, a następnie na wierzchu ułożyć plasterki gruszek
Tu ewentualnie całość posypać cukrem i płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st.C piekarnika i piec 30-35 minut.
Podawać póki gorąca, pokrojoną w kwadraty.