Naleśniki z drobiowym farszem zapiekane w śmietanie

Upiekłam kilka udek jako rezerwę na wypadek, gdyby apetyty dopisały na tyle, że podstawowe danie by nie wystarczyło. Jednak trochę się przeliczyłam i dwa udka mi zostały, przy braku chętnych na ich skonsumowanie.
Wtedy znalazłam ten przepis i trochę… odgapiłam – efekt bardzo zadowalający. Mniam, mniam…pyszności.
naleśniki z drobiowym farszem zapiekane w śmietanie

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta kurkumy /dla nadania koloru/
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Farsz

około 300 g mięsa drobiowego /dałam 2 pieczone udka/
1 czerwona papryka
2  cebule czerwone
1 ząbek czosnku
250 gram pieczarek
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
naleśniki z drobiowym farszem zapiekane w śmietanie

zalewa
0,5 szklanki śmietany 12%
1 jajo
sól, pieprz, ostra lub słodka papryka
100 g grubo startego sera żółtego /miałam tylko w plasterkach więc zrobiłam paski/
naleśniki z drobiowym farszem zapiekane w śmietanie

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Paprykę przesmażyć krótko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zdjąć z patelni na talerz /bez tłuszczu/. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na małe kawałki pieczarki, pod koniec dorzucić posiekaną cebulę, smażyć razem do zeszklenia cebuli. Do pieczarek i cebuli na patelnię wrzucić zmielone lub drobno pokrojone mięso i paprykę, doprawić, przesmażyć do utraty wilgotności /około 5 minut/.
Naleśniki posmarować farszem, zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Śmietankę wymieszać dokładnie z jajem, doprawić. Zwinięte naleśniki zalać zalewą, posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C do czasu rozpuszczenia sera i ścięcia się zalewy /około 20 minut/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*