Syrop różany

Krzew mojej róży jakoś nie kwitnie obficie w tym roku, a może inaczej – deszcze nie pozwalają na rozkwit w pełnej krasie czyli tzw. wysyp kwiatów. Zerwałam troszkę, ale nie miałam pomysłu co zrobić z płatkami,..
za mało na różę ucieraną, zresztą mam jeszcze zapas, pomyślałam o occie, okazało się, że też jeszcze mam… a syrop ? przypomniałam sobie, że gdzieś w jednym ze starych zeszytów taki przepis powinnam mieć.
Szukajcie a znajdziecie… no i znalazłam. I zrobiłam. Trochę wprawdzie dostosowałam przepis do teraźniejszości, bo jak rozczytać i zinterpretować np. pół worka foliowego z
dużej waty płatków róży…. pytanie – a w jakich workach była wtedy wata? kilkadziesiąt lat temu…
syrop różany

Składniki

250 g płatków róży
1/2 l wody
1-2 cytryna
na czubek łyżeczki kwasku cytrynowego
250 g cukru
róża pomarszczona

Wykonanie

Płatki róży przebrać, wsypać do garnka, zalać sokiem wyciśniętym z cytryny /można dać cytrynę ze skórką, uprzednio sparzoną i pokrojoną/, następnie wlać wodę i całość zagotować. Odstawić pod przykryciem na 24 godz.
Po tym czasie wyłożyć na sito, sok odcedzić, odciskając dobrze płatki. Teraz do uzyskanego soku dodać cukier, zagotować, a następnie gotować już na malutkim ogniu przez 15 min. dodając pod koniec kwasek cytrynowy. Gorący syrop wlać do małych słoiczków lub buteleczek, zakręcić, odwrócić do góry dnem i całkowicie ostudzić.

Syrop można użyć do ciast, deserów lub po prostu do wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*