Biszkopt z truskawkami na kremie z mascarpone

W tym roku otwieram sezon truskawkowy tym właśnie ciastem, a nie jak zwykle torcikiem truskawkowym.
W końcu jakaś odmiana po wielu latach musi być.
biszkopt z truskawkami i mascarpone

Biszkopt

1 szklanka mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem mascarpone

250-350 g zimnej śmietany kremówki /dałam 330g – 30%/
250 g serka mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
biszkopt z truskawkami i mascarpone

Dodatkowo

60-70 dkg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier /dałam w 3 rzutach/ oraz po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy i ubijać jeszcze chwilkę na najmniejszych obrotach lub wymieszać łyżką.
Piekarnik nagrzać do temp. 150 st./grzałka dolna/, włożyć ciasto, włączyć termoobieg i piec 20 min./ewentualnie temperaturę zwiększyć do 160 st.C/.
Po upieczeniu ciasto ostudzić w blaszce i dopiero z niej wyjąć

Śmietanę i serek dobrze schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder – ubić, dodać serek –  krótko ubić.

Na zimny biszkopt wyłożyć masę, na niej ułożyć truskawki /jeśli są duże przekroić na pół/, zalać tężejącą galaretą, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*