Ogórki po chińsku

Ogórki są wyśmienite, choć bardzo ostre. Szczególnie zapewne przypadną do gustu panom, a zwłaszcza „pod wódeczkę”.
Gdy mają być na zimę – zalać gorącą zalewa, zakręcić, odwrócić słoik, zaś na bieżące spożycie – wystarczy zalać zimną zalewą.
Przepis znalazłam wiele lat temu gdzieś w necie i wielokrotnie już takie ogórki robiłam, przechowują się znakomicie.

Składniki

2 kg ogórków gruntowych
2 garście soli /ok. 4-5 łyżek/
3 główki czosnku
3 łyżeczki chilli
12 łyżek oleju
2/3 pół litrowej butelki octu
2 szklanki cukru /można mniej/

Wykonanie

Ogórki pokroić w grube plastry lub wzdłuż na części i włożyć do dużego słoika/miski, zasypać solą i odstawić na 12 godz. Po tym czasie odlać wodę.
Ocet zagotować z cukrem. Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
Olej rozgrzać, dodać czosnek i chilli, przesmażyć  bardzo uważając, żeby się nie przypaliło, dodać do przygotowanej zalewy octowej, przestudzić trochę i dodać do ogórków.
Gdy mają być na zimę, zalać gorącą zalewą, zakręcić, odwrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*