Ziemniaki skąpane w jogurcie pieczone w piekarniku

Ziemniaki z piekarnika lubimy bardzo, zarówno do dań smażonych, jak też, a może w szczególności do kurczaka pieczonego również w piekarniku. Takie rozwiązanie, nie dość, że smaczne, to jeszcze jakież ekonomiczne, bo za jednym grzaniem piekarnika robimy mięso i dodatek.

Składniki

1 kg ziemniaków
150 g jogurtu naturalnego gęstego /może być też kwaśna śmietana np. 12%/
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, oregano, czosnku granulowanego
szczypta chilli

Wykonanie

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać jogurt oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, a to / naczynie/ włożyć następnie do rękawa piekarniczego i zamknąć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 st.C i piec przez ok.1 godzinę /II poziom grzanie góra-dół/. Po tym czasie rozciąć worek tak, by ziemniaki były całe odkryte i ponownie włożyć do piekarnika. Włączyć dodatkowo termoobieg i zapiec ziemniaki przez ok. 10-15 min.aby stały się rumiane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*