Wołowina z rosołu w sosie chrzanowym

Ileż to razy ugotujemy pyszny rosół,  a potem dylemat – a co z mięsem pozostałym po rosole. Na blogu są już przepisy na jego wykorzystanie /pierogi, krokiety, naleśniki czy nawet kotlety mielone/, ale co zrobić, gdy mamy niewielki kawałek wołowego, ale za to ładnego, chudziutkiego mięska? ja mogę go po prostu zjeść, bo bardzo lubię takie ugotowane, ale można go też wykorzystać do obiadu. Wystarczy tylko dorobić sos, np. chrzanowy i już mamy drugie danie.

Składniki

porcje mięsa wołowego po ugotowaniu rosołu

sos chrzanowy
0,25 l bulionu
1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka
sól, cukier i pieprz do smaku
2-3 łyżki śmietany 12-18 %
2-3 łyżeczki mąki

Wykonanie

Bulion zagotować w garnku, dodać mąkę rozrobioną ze śmietaną i zahartowaną gorącym bulionem, dodać chrzan, sól, cukier i pieprz do smaku, dobrze wymieszać i zagotować.

Porcje mięsa ułożyć na talerzu, polać sosem. Podawać z ziemniakami i ulubionym dodatkiem. Mnie najlepiej smakuje z ćwikłą.

  1. Znam to danie z dzieciństwa. Jest bardzo smaczne i bezwzględnie z buraczkami zasmażanymi. Sos chrzanowy nabrany na widelec razem z buraczkami daje fajny smak. Poza ziemniakami mogą być kluski śląskie lub kopytka ale wszystkie lubią być w zestawie z buraczkami. No i wołowina pozostała po gotowaniu powinna być nieco większa( tzw. sztuka mięsa), a rosół może być z mięsa mieszanego bo jest najlepszy.

    • Witaj. Mnie też przypomina piękne, młode lata, czyli takie późniejsze już dzieciństwo. Dobrze wspomnieć te lata choćby i przy sztuce mięsa w sosie chrzanowym z buraczkami. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*