Udka w pikantnej glazurze

Dziś przygotowałam udka pikantne…glazura wykonana została bowiem na bazie keczupu pikantnego z dodatkiem pikantnego sosu chili. Danie robi się prawie samo, zwłaszcza, że dodatkiem do udek będą frytki warzywne – wszystko piecze się razem /na 2 blachach i 2 poziomach piekarnika/. A smakuje,,,nie będę narzucać swojego zdania, trzeba zrobić i spróbować… koniecznie!

Składniki

4-5 udek z kurczaka
sól, pieprz świeżo mielony, przyprawa do mięsa

glazura:
1/2 szklanki pikantnego keczupu
2 łyżki sosu chili /u mnie tajski/
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżeczka curry /można więcej/
1 łyżka miodu

Wykonanie

Udka z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować oliwą i oprószyć przyprawami. Odstawić na ok. 30 min.

W tym czasie przygotować glazurę, mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Przyprawione udka obtoczyć dokładnie w glazurze, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 60 min. po czym odkryć i zapiec jeszcze przez 5-10 min. do zrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*