Tort „Pawełek”

Tort 2 w 1, bo dla … i z …Pawełkami oczywiście.

Synku,
wszystkiego najlepszego, słoneczka wesołego,
samych radości, zero kłopotów i zmartwień,
idealnego zdrowia i pociechy ze wszystkich pociech.

Składniki /na tortownicę o śr. 24-25 cm/

Biszkopt

6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli

Krem czekoladowy

5 batoników Pawełek /u mnie o smaku Advocat/
3/4 czekolady deserowej  /lub gorzkiej/
1 łyżka kakao
3/4 szklanki mleka
1/2 – 3/4 szklanki cukru /zależy jak słodkie lubimy/
300 g masła
3 łyżki alkoholu /opcjonalnie/

nasączenie – rozpuścić:

2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mocnej herbaty
sok z cytryny /wg smaku/

Wykonanie

Biszkopt

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku, potem ocet oraz olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Dodawać do ubitych białek i delikatnie mieszać końcówkami wyłączonego miksera lub szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać, włożyć do nagrzanego już piekarnika.
Piec ok. 40 minut /180 st.C/ na środkowym poziomie piekarnika. Od razu po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt razem z blaszką odwrócić  do góry dnem i  upuścić /w blaszce/ na stół  z wysokości ok. 40 cm /w taki sposób, aby upadł płasko na stół – pozwoli to usunąć ewentualne nierówności i biszkopt nie opadnie/. Pozostawić w tej pozycji do lekkiego wystygnięcia. Potem już zdjąć obręcz i usunąć papier.
Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.
Kroić po całkowitym ostudzeniu, najlepiej na drugi dzień.

Krem

Do rondelka wlać mleko, dodać połamaną czekoladę, batoniki, kakao i cukier, podgrzewać do zagotowania – składniki powinny się rozpuścić i połączyć w gładką jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, po czym dodawać stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową – miksować krótko, tylko do połączenia składników /gdy będziemy miksować za długo, masa może się zwarzyć/. Na koniec dodać wódkę /jeśli nie będą konsumować dzieci/.
Masę podzielić na 3 części – 2 do przełożenia tortu i 1 do dekoracji. Z części do dekoracji połowę włożyć do lodówki – będzie do wykonania ozdób, druga połowa posłuży do posmarowania wierzchu i boków.

Składanie

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, posmarować jedną częścią masy, na to ułożyć drugi blat, znowu nasączyć i posmarować częścią kremu, lekko docisnąć i schłodzić przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyjąć i obsmarować wierzch i boki tortu i znowu schłodzić.
Następnie część masy odłożonej pierwotnie do lodówki włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tort wg uznania.

uwaga: wskazane jest posmarowanie blatów kwaśnym dżemem /pod masę/, co złagodzi słodycz masy i będzie fajnie komponować się smakowo… ja w tym wykonaniu dżem pominęłam, bo…główni konsumenci nie akceptują w tortach ani dżemu, ani owoców typu np. wiśnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*