Tarta z rabarbarem

Otwieram sezon na ciasta z owocami. Na początek idzie rabarbar i tarta z jego udziałam na kruchym spodzie.

forma do tarty lub tortownica śr. 24-25 cm

Ciasto

340 g mąki /2 szklanki/
3/4 szklanki cukru pudru
170 g masła
2 łyżki smalcu
1 jajo
szczypta soli
4-5 łyżek bardzo zimnej wody

rabarbar – 4-5 lasek
garść rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy

Wykonanie

Mąkę, cukier i sól oraz masło i smalec wysiekać na kruszonkę /u mnie w malakserze/, dodać jajko i zimną wodę – krótko wyrobić.
Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i na 1-2 godz. włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C /grzanie góra-dół/.
Formę do tarty wysmarować cienko olejem /za pomocą pędzelka/.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części – jedna większa od drugiej.
Większą częścią wylepić dno i boki formy /gdy pieczemy w tortownicy wylepić rant do przewidywanej wysokości owoców/, nakłuć widelcem i schłodzić ponownie w lodówce ok. 30 min.
W tym czasie mniejszą część ciasta także ponownie schłodzić.

Rabarbar pokroić na ok 1-2 cm kawałki. Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Dodać  pokrojony rabarbar i rodzynki; wymieszać i wyłożyć na spód ciasta. Resztę ciasta zetrzeć na wierz na tarce o grubych oczkach.

Tartę wstawić do nagrzanego już piekarnika i piec około 30-35 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*