Sos szpinakowo-musztardowy

Potrzebowałam jakiś sos do kotletów mielonych po rosyjsku. W zasięgu ręki miałam’ jedynie szpinak, zatem powstał sos szpinakowy. Może nie jest on zbyt „fotogeniczny”, ale zaręczam, że smakuje dobrze.

Składniki

2 spore garści szpinaku
1 nieduża cebula
szczypior czosnkowy /dałam dość sporo/
1 łyżka musztardy francuskiej
125 ml /pół szklanki/ słodkiej śmietany – % obojętny, dałam 30%
sól, pieprz do smaku
masło i olej do smażenia

Wykonanie

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać 1 łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać szczypior czosnkowy pokrojony również, a zaraz po nim szpinak pokrojony na grubsze części. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć. Gdy już zwiędnie i zmniejszy objętość dodać musztardę, słodką śmietanę, sól i pieprz – chwilę dusić. Gdy już sos gotowy wyłączyć gaz, a do sosu dodać łyżkę masła, wymieszać do rozpuszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*