Sernik Izaura

Coraz częściej zaglądam do moich zeszytów z zapisywanymi skrzętnie własnoręcznie przepisami. Zbiory mam całkiem pokaźne i choć kartki w nich pożółkłe i widać na nich ślad czasu, a różnego rodzaju plamy i odciski świadczą, że często były w użyciu, to panuje w nich ład i porządek. Przepisy pogrupowane tematycznie, ba, nawet mini spis treści przed każdą kategorią… wszystko jak przystało na ich właścicielkę spod znaku Panna.
Bazą do Izaury był wówczas Murzynek kakaowy i tak też zostanie. Zresztą wszystko zostanie „po dawnemu”, nic nie będę zmieniać.
A ciasto? wyszło pyszne, lepsze niż kiedyś, a to za sprawą urządzeń dziś posiadanych i lepszego ubicia, głównie jaj na tzw. puszek.
 

Składniki /forma 24×36 cm lub 20×32 cm/

Ciasto

1 kostka margaryny lub masła /dałam tortową/
1,5 szklanki cukru / 1 szklanka jeśli ktoś lubi mniej słodkie ciasta/
4 łyżki kakao /płaskie/
1/2 szklanki wody
2 łyżki spirytusu/octu

4 całe jajka
2 szklanki mąki
3/4 proszku do pieczenia /2 pełne łyżeczki/

Masa serowa

1 kg sera białego dobrego z wiaderka /Trzebownisko, Piątnica/
4 jajka
250 g cukru
cukier waniliowy
100 g masła /pół kostki/
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wykonanie

Ciasto:
Do rondla włożyć margarynę/masło, dodać cukier, kakao, wodę.  Wszystkie składniki wymieszać, a następnie gotować 5 minut od momentu, gdy zacznie wrzeć. Pod koniec dodać spirytus/ocet. Ostudzić.
Dodać 4 całe jajka i wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wszystko razem zmiksować.
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. *)

Masa serowa:
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo miękkie masło, miksować, aż składniki się połączą. Dodać budyń oraz sukcesywnie po łyżce sera.
Do formy z ciastem wyłożyć masę serową. Piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym  do temperatury 170 st.C  /II poziom grzanie góra-dół/.
Ostudzony polać polewą czekoladową lub zrobić tylko esy-floresy.

*) można zostawić troszkę ciasta i potem zrobić na wierzchu sera esy-floresy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*