Sernik bez jaj z polewą jogurtowo-pomarańczową

Nabyłam sernik z Piątnicy w wiaderku /jak mogłam nie kupić, kiedy był w promocyjnej cenie, a serniki to u mnie ciasto nr 1/ i postanowiłam upiec sernik bez jaj. Przepis wygrzebałam w starym zeszycie. Mam w nim 2 przepisy pod podobną nazwą, w tym jeden „Sernik bez jaj”, a drugi „Sernik bez żółtek” – o nim pisałam we wstępie do przepisu Sernik Biały Puch.
Postanowiłam zatem wypróbować owo „cudo” bez jaj, bo jakoś nie pamiętam, jaki był końcowy efekt wypieku wtedy, gdy go piekłam /mam prawo nie pamiętać, bo było to chyba …dzieści lat temu/. Aby go trochę „unowocześnić”, zamiast spodu z ciasta kruchego zrobiłam spód z herbatników,  zamiast tłustego twarogu użyłam sera wiaderkowego 18% tłuszczu i dodałam ser mascarpone, proces ucierania odbył się w misie miksera zamiast w makutrze, no i na wierzch „machnęłam” mu polewę jogurtową… miała być śmietanowa, jak w przepisie na Sernik cytrynowy z polewą śmietanowo-cytrynową,  ale śmietana „wyszła”, więc zastąpił ją jogurt grecki.
Sernik wyszedł rewelacyjnie… ale ja nie jestem obiektywna w ocenie serników, trzeba więc upiec i się przekonać.

tortownica śr. ok. 24-25 cm lub kwadratowa 24×24 cm

Spód

250 g ciasteczek maślanych – zbożowych
100 g roztopionego masła

Masa serowa

1 kg dobrego twarogu wiaderkowego np. Piątnica
250 g serka mascarpone
200 g masła*)
1 czubata szklanka cukru pudru /lub drobnego do wypieków/
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
po kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego

*)w starym przepisie była kostka masła, co dawniej oznaczało 250 g, teraz kostka ma 200 g, ale zupełnie to wystarczy

Polewa /wymieszać/:

400 g gęstego jogurtu naturalnego /dałam typu greckiego/
4 łyżki cukru drobnego lub pudru
4 łyżki soku z pomarańczy

do ozdoby – opcjonalnie
czekolada
karmelizowana skórka pomarańczowa lub świeża pomarańcza

Wykonanie

Pokruszone ciastka i roztopione masło włożyć do malaksera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem, dno tortownicy dodatkowo wyłożyć papierem /położyć arkusz papieru i zamknąć obręczą/, po czym dno wylepić „ciasteczkową” masą /dokładnie wklepać w dno i trochę w boki – świetnie robi się to przy użyciu dna szklanki/, a następnie schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Włączyć piekarnik i nagrzać do 175-180 st.C. /grzanie góra-dół/.

W rondelki rozpuścić masło z cukrem i lekko ostudzić.
Ser włożyć do misy miksera, dodać mąkę ziemniaczaną i na małych obrotach krótko zmiksować, dodać lekko ciepłe masło z cukrem i również na małych obrotach utrzeć tylko do połączenia składników /oczywiście można to zrobić bez użycia miksera. za pomocą szpatułki/.
Masę serową przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.

Na dno piekarnika nagrzanego już do 175-180 st. C wstawić naczynie napełnione do 2/3 wysokości gorącą wodą, następnie na kratkę umieszczoną wyżej /II poziom/ włożyć sernik.
Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st.C i piec jeszcze przez 60 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wylać masę jogurtową i znowu wstawić do piekarnika, grzanie już wyłączyć i zostawić tak jeszcze przez ok. 15 minut w piekarniku zamkniętym, potem lekko uchylić drzwi i pozostawić tak do ostudzenia /ok. 1 godz./.

Ostudzony sernik dobrze schłodzić w lodówce /odkryty/ przez kilka-kilkanaście godzin, a najlepiej przez całą noc. Dowolnie udekorować … lub nie… i się delektować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*