Racuchy wytrawne z parówką i pieczarkami

Kombinowałam co by to zrobić na obiad szybkiego i bezmięsnego. Przejrzałam lodówkę i wykombinowałam takie racuchy, a ponieważ wyszły smaczne, dzielę się moim autorskim przepisem. Racuchy mogą być daniem na kolację, ale też obiadowym, jak właśnie u mnie.

z poniższych składników wyszło 12 racuchów

Składniki

1 szklanka maślanki naturalnej
1 szklanka mąki pszennej /lub ciut więcej – zależy od jej wilgotności/
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 kopiate łyżki startego sera żółtego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
2-3 cienkie parówki – pokroić w cienkie plasterki
3-4 pieczarki – pokroić w plasterki lub kostkę
1/4 czerwone cebuli – pokroić w drobną kostkę
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie

Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej sodę, mąkę i sól, wymieszać na gładką masę /mieszam przy użyciu trzepaczki rózgowej/.
Teraz do ciasta dodać starty ser, plasterki parówek i pieczarek, cebulę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy, wymieszać.

Na średnio rozgrzany olej kłaść po kopiatej łyżce masy, formować placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.
Gorące zajadać… z czym kto lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*